Idealną wskazówką na dostosowanie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu płótnem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa pragnie wina, który nienagannie połączy się z pieczonym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeśli uważasz o czerwonym winie, masz rację, lecz które z nich będzie w największym stopniu dobre? Najczęściej jest tak, że najodpowiedniej dostosować wino z tego samego rejonu we Włoszech z jakiego tradycyjnie pochodzi danie – tu mogłoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma masywny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak również jest o trafnej strukturze pasującej do dania.
włoskie jedzenie Kraków
Przepis na sos pomidorowy do makaronu
• Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne i niejednokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
• Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje dużo rozmaitych odmian winogron (i mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
• Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno trochę bardziej poszaleć.
• Rekomendowane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, niemniej jednak też Sangiovese, Negroamaro, czy również Nero d’Avola.
Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odszukać wino, jakie nie smakowałaby dość prawidłowo z serem, więc zamiast tego odpowiedniej pomyśleć o dobraniu stosownego jako o okazji do tego, aby spróbować trochę o wiele bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Prócz tego lżejsze czerwone wina z są kolejnym doskonałym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, głównie jeśli w sosie są grzyby lub warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których warto spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana bądź też Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy także Sangiovese.